Opublikowano

Czekoladowe ciasto z buraków z przekładane kremem z ricotty

7

Ciasta na bazie warzyw budzą ciągle sporo kontrowersji, ale zwykle jest tak, że wszelkie opory i wątpliwości znikają w momencie, kiedy się takie ciasto spróbuje. W swoim kulinarnym dorobku miałam już chyba wszystkie możliwe warzywne wypieki – z cukinii, fasoli, batatów, marchwi, ciągle jakoś jednak nie mogłam przełamać się, żeby przyrządzić coś z buraków. Do niektórych kuchennych przedsięwzięć muszę chyba dojrzeć, a wtedy bez zbędnego zastanawiania się i kombinowania, po prostu przystępuję do dzieła. Pierwszy raz zdecydowałam się też na przełożenie ciasta kremem – padło na ricottę, która w połączeniu z daktylami i odżywką białkową świetnie skomponowała się z mocno czekoladowym ciastem 🙂

Wstyd się przyznać jak dawno robiłam to ciasto i jak długo czekało na publikację, mimo że wyszło przepyszne, a zdjęcia obrobiłam już następnego dnia po upieczeniu. Najwidoczniej do publikacji tego przepisu też musiałam dojrzeć 😉
Czekoladowe ciasto z buraków z przekładane kremem z ricotty
Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):
ciasto:
100 g mąki owsianej
ok. 800 g buraków
50 g kakao
2 jajka
40 g oleju kokosowego
100 g czekolady gorzkiej
stewia lub inny słodzik
krem:
250 g ricotty
80 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
160 g suszonych daktyli
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 380 kcal
B: 18,3 g T: 16,3 g W: 38,2 g
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na co najmniej pół godziny. Buraki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości, następnie studzimy. Blendujemy z mąką owsianą, jajkami, kakao oraz roztopionym olejem kokosowym i czekoladą na gładką masę (część czekolady zostawiamy do ozdobienia wierzchu ciasta). Dosładzamy do uzyskania pożądanej słodkości. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem: ricottę blendujemy z osączonymi daktylami oraz odżywką białkową. Przestudzone ciasto wyciągamy z foremki (ściągamy obręcz), kroimy delikatnie na pół. Zakładamy ponownie obręcz i na dolną część wykładamy krem, przykrywamy górną częścią ciasta. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy górę ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie dzielimy na porcje (najwygodniej od razu na 8 lub więcej kawałków, żeby krem podczas krojenia pozostał na swoim miejscu).

1 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *