Opublikowano

Ciasto z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekośliwką

4

Uwielbiam strączki głównie za to, że można zrobić z nich praktycznie wszystko. Hummus, curry, a nawet… ciasto! Dzięki temu, że smak ciecierzycy, czy fasoli jest dość mało wyrazisty idealnie nadają się do słodkich wypieków.

Masło orzechowe to moja słabość nie od dziś, dlatego też w miarę możliwości staram się przemycić je do robionych przeze mnie słodkości. To ciasto posmakowało mi jednak do tego stopnia, że do sesji zdjęciowej musiałam upiec drugie – pierwsze zniknęło w jakichś tajemniczych okolicznościach… Początkowo wierzch posypałam gorzką czekoladą, jednak przy okazji sprzątania w szafce znalazłam 3 słoiczki czekośliwki, które aż prosiły się o wykorzystanie. Dlatego też przy kolejnym pieczeniu użyłam powideł, które dały przyjemny kontrast ze słodko-słonym smakiem ciasta.

Ten deser jest tak banalny i tak dobry, że wciąż zastanawiam się, czemu zrobiłam go tak późno. Nie popełnijcie mojego błędu! 🙂

Ciasto z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekośliwką
Składniki na 8 porcji:

2 puszki ciecierzycy
100 g masła orzechowego (najlepiej solonego)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/2 słoiczka czekośliwki (lub powideł śliwkowych)
6-8 łyżek erytrytolu (można zastąpić innym słodzikiem)

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 170 kcal
B: 10 g T: 9 g W: 11 g

Ciecierzycę odsączamy i blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym. Dodajemy jajka, cynamon, erytrytol i sodę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Na wierzchu rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.

5

7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *