Opublikowano

Ciasto migdałowo-kokosowe z figami

1

Słowo „ciasto” kojarzy się zazwyczaj z ociekającą lukrem bądź inną masą kajmakową bombą kaloryczną, pozostającą zdecydowanie poza naszym zasięgiem w kontekście diety i zdrowego odżywiania. Ale wcale nie musi tak być! Nie trzeba koniecznie użyć cukru, by to co upieczemy wciąż smakowało dobrze i cieszyło nasze kubki smakowe. Co więcej – nie trzeba nawet użyć mąki 😉 

Zwykle swoje ciasta opierałam na mąkach – owsianej, gryczanej lub jaglanej. Z tego też względu były to wypieki zdrowe i bez cukru, ale jednocześnie mocno węglowodanowe. Długo chodziło mi po głowie, żeby wreszcie wypróbować ciasto, w którym ‚węgli’ nie będzie aż tak dużo, pojawi się za to więcej tłuszczy. I tak oto jest – bardzo migdałowe i bardzo kokosowe z moimi ukochanymi figami.

Ciasto migdałowo-kokosowe z figami
Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 m)

200 g mąki migdałowej
100 g mąki kokosowej
300 ml mleka kokosowego
4 jajka
30 g syropu daktylowego
5 łyżek erytrytolu
1 łyżeczka cynamonu
4-5 fig

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 320 kcal
B: 11 g T: 23 g W: 13 g

Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy mleko kokosowe i jajka. Dokładnie mieszamy mikserem. Dodajemy syrop daktylowy (można pominąć i dodać więcej erytrytolu), erytrytol i cynamon. Ponownie mieszamy. Przygotowane ciasto wylewamy na natłuszczoną foremkę. Figi kroimy na 6 kawałków, układamy równomiernie na cieście. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

10

6

Jedna myśl na temat “Ciasto migdałowo-kokosowe z figami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *