Opublikowano

Ciasto kokosowe z truskawkami

1

Ponieważ ostatnio pracuję mocno nad konsekwencją swoich poczynań – jak zapowiadałam, tak też zrobiłam i po racuszkach kokosowych, przyszła pora na ciasto. Po znanych już Wam perypetiach kokosowo-jajecznicowych, miałam wielkie obawy co do możliwości eleganckiego zaserwowania i spożycia mojego wypieku i z wielkim niepokojem śledziłam rozwój wydarzeń, zaglądając co chwilę do piekarnika. Na szczęście ciasto wyszło perfekcyjnie, tak więc równowaga kulinarnych wzlotów i upadków została zachowana.

Zapewne trudno uznać ten przepis za ‚fit’ w powszechnym rozumieniu tego słowa – ma całkiem sporo węglowodanów i tłuszczu, a jeden kawałek dostarcza tyle kalorii, że spokojnie można zastąpić nim pełnowartościowy posiłek. Ale jak wiadomo nie zawsze ‚fit’ czy ‚light’ idzie w parze z tym, co dla naszego organizmu jest naprawdę dobre. Jeśli chcecie nieco odchudzić ciasto, możecie zrezygnować ze spodu, chociaż polecam pozostać przy oryginalnym przepisie – kakao fajnie przełamuje słodką kokosową masę 😉

Ciasto kokosowe z truskawkami

Składniki na 8 (sporych) porcji:

spód:

200 g mąki owsianej

50 g oleju kokosowego

20 g kakao

2 łyżki erytrolu

masa kokosowa:

400 g mleka kokosowego (gęstego)

150 g mąki kokosowej

50 g wiórków kokosowych

4 jajka

8 łyżek erytrolu (ilość wg uznania)

wierzch:

ok. 200 g truskawek

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 440 kcal

B: 12,4 g T: 27 g W: 31 g

Przygotować spód: mąkę owsianą zagnieść z olejem kokosowym, kakao i erytrolem. Przygotowanym ciastem wykleić natłuszczoną foremkę. Przygotować masę kokosową: dokładnie zblendować mąkę kokosową, mleko kokosowe oraz jajka z wiórkami kokosowymi i erytrolem. Masę przelać na przygotowany spód. Truskawki pokroić w połówki bądź ćwiartki, poukładać na cieście. Piec około godziny w 180 stopniach.

3 5 6 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *