Opublikowano

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Tak się składa, że za kilka dni blog obchodzić będzie kolejne urodziny. Które? No właśnie… Odpowiedź na to pytanie wywołała u mnie niemałą konsternację i ciąg skomplikowanych działań matematycznych w głowie, z których wyniknęło (powodując lekkie przerażenie i chwilę zadumy nad mijającym czasem), że to już CZWARTA rocznica, jaką świętujemy wspólnie ze Zdrowo najedzoną.

O poprzednich trzech kompletnie zapomniałam, dlatego wcale nie zdziwi mnie jeśli w tym roku postanowię tę tradycję podtrzymać i spędzę dzień słodko nieświadoma powagi sytuacji, by jakiś czas później przypomnieć sobie, że znów nie dodałam urodzinowego posta i znów nie opublikowałam urodzinowego przepisu.

Tak się też (całkiem przypadkiem) składa, że dzisiejsze ciasto jest niemal identyczne jak pierwsze, które 4 lata temu pojawiło się na blogu. Ale pora nastała taka, że grzechem byłoby nie użyć rabarbaru choć raz, zwłaszcza że tak jak w tamtym pierwszym poście wspominałam – zajmuje on w mym sercu miejsce absolutnie szczególne.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki na 8 porcji:

400 g płatków owsianych/mąki owsianej
400 g jogurtu
2 jajka
400 g rabarbaru
erytrytol lub inny słodzik

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 248 kcal
B: 11,5 g T: 6,5 g W: 32 g

Płatki lub mąkę owsianą wsypujemy do miski. Dodajemy jogurt, jajka i słodzik, wszystko razem dokładnie blendujemy. Umyte łodygi rabarbaru kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika możemy dodatkowo posypać ciasto zmielonym w młynku erytrolem, ksylitolem lub odrobiną cukru pudru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *