Opublikowano

Ciasto dyniowe z serem

2

Sama już nie wiem jak określić moje uczucia względem nagłego pojawienia się dyni w warzywniakach. Z jednej strony serduszko zabiło mi szybciej, kiedy wyłowiłam ją wzrokiem gdzieś pomiędzy kalafiorami i słonecznikiem. Ale szybko przypomniałam sobie, że to przecież jednoznaczny sygnał, że wielkimi krokami zbliża się już jesień… Lato znów przeleciało mi gdzieś pomiędzy palcami, zupełnie nie wiem jak i kiedy. I troszkę mi smutno, i troszkę mi źle, ale… cóż ukoi zbolałe nerwy lepiej niż ciasto! 😉

Ciasto dyniowe z serem
Składniki na 8 porcji:

200 g mąki owsianej
300 g upieczonej lub ugotowanej dyni
4 jajka
300 g erytrytolu (lub inny słodzik)
100 ml mleka
60 g oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
400 g twarogu chudego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 100 g powideł śliwkowych lub czekośliwki

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 255 kcal
B: 16 g T: 13 g W: 18 g

Dynię blendujemy na gładkie puree. Dodajemy mąkę, 3 jajka, mleko, olej kokosowy, cynamon, sodę i 200 g erytrytolu, dokładnie mieszamy. Twaróg blendujemy z 1 jajkiem i resztą słodzika. Natłuszczoną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 1/2 ciasta. Nakładamy cienką warstwę powideł, twaróg, na wierzch przekładamy resztę ciasta. Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach, studzimy w piekarniku.4 7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *