Opublikowano

Burgery fasolowo-jaglane

Te burgery to klasyka roślinnego burgerowego gatunku. Są pyszne, sycące i banalnie proste w przygotowaniu. Ich bazę stanowi kasza jaglana i czerwona fasola. A reszta? To nasze pole do popisu! W podstawowym przepisie znajdziemy paprykę, czerwoną cebulę, natkę pietruszki i dużo mocnych przypraw. Do tego świeża bułka, warzywa, odrobina musztardy i można zajadać!

Długo nie mogłam się przekonać do roślinnej wersji tego dania, aż w końcu przyszedł dzień, w którym wiedziałam, że po prostu muszę ją zrobić. Od myśli do czynu minęło co prawda sporo czasu, ale kiedy już się skusiłam – przepadłam bez reszty! Sama nie wiem czy można zakwalifikować to danie do kategorii slow food – gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka! 😉

Burgery fasolowo-jaglane
Składniki na 6 porcji:

2 puszki czerwonej fasoli
100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
pęczek natki pietruszki
50 g mąki z tapioki (lub owsianej)
50 g zmielonych ziaren słonecznika
1/2 papryki
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
odrobina sambalu
kumin
wędzona papryka
sól, pieprz

dodatkowo:
bułki
czerwona cebula
ogórki kiszone
szpinak
ostra musztarda
ketchup/sos bbq

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 408 kcal
B: 15 g T: 10 g W: 66 g

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Fasolę odsączamy z zalewy, wsypujemy do miski. Dodajemy kaszę i całość blendujemy. Cebulę i paprykę drobno kroimy, dodajemy masy razem z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy mąkę, ziarna słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy mokrymi dłońmi 6 burgerów  i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie delikatnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.

Bułki kroimy, smarujemy musztardą (wcześniej możemy je lekko zgrillować). Układamy szpinak, przygotowane burgery oraz pokrojoną cebulę i ogórki kiszone. Smarujemy ketchupem lub sosem i podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *