Opublikowano

Budyń kokosowy z lemon curdem

Delikatny kokosowy budyń przełamany pysznym słodko-kwaśnym kremem – nie dość, że prezentuje się efektownie, to jeszcze jego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil!

Domowy budyń poznałam stosunkowo niedawno. Kiedy zaczęłam regularnie ćwiczyć na siłowni, po treningu często przygotowywałam sobie owsiane pankejki z bananem, do których używałam tylko białek jaj. Borykałam się więc ciągle z nadmiarem żółtek, z którymi nie bardzo wiedziałam co zrobić, aż pewnego dnia przypadkiem natknęłam się na przepis na budyń z ich użyciem. Do tej pory ten deser kojarzył mi się głównie z gotowym proszkiem w torebce, który babcia podawała w szklanych salaterkach. Aż tu nagle okazało się, że przygotowanie domowej wersji jest banalnie proste! I tak oto znalazłam zastosowanie dla moich nadprogramowych żółtek, dzięki czemu ja miałam spokojną głowę, że nic się nie marnuje, a siostra z tatą z zadowoleniem zajadali przygotowany przeze mnie budyń. Co prawda moja dzisiejsza propozycja nie jest klasyczną wersją tego deseru – użyłam do niej mleka kokosowego, dlatego też postanowiłam zrezygnować z jajek, które pojawiają się za to w lemon curdzie. O tym kremie mogę powiedzieć tyle – mam do niego wielką słabość… 😉

Budyń kokosowy z lemon curdem
Składniki na 3 porcje:

budyń:
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
2 łyżki erytrytolu

lemon curd:
1 jajko
1 żółtko
1 cytryna
40 g oleju kokosowego
80 g erytrytolu

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 445 kcal
B: 5,2 g T: 42 g W:
9 g

Cytryny sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę. Do niedużego garnka wbijamy jajko, dodajemy żółtko i erytrytol, mieszamy rózgą do połączenia składników. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, skórkę i olej kokosowy. Mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia kremu. W międzyczasie do drugiego garnuszka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy. 2-3 łyżki przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy razem z erytrytolem do mleka kokosowego i podgrzewamy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Do miseczek lub słoiczków wlewamy lemon curd (z przepisu wyjdzie nieco więcej, można go później użyć np. do owsianki), następnie budyń. Wierzch możemy udekorować odrobiną skórki z cytryny.

Dodaj komentarz