Opublikowano

Bruschetta z hummusem pomidorowym i karmelizowaną cebulą

Święta Bożego Narodzenia minęły w oka mgnieniu, a zaraz za nimi  Sylwester. Oprócz zmiany daty w kalendarzu i licznych postanowień noworocznych oznacza to jeszcze jedno – przed nami  czas imprez karnawałowych, na których oczywiście nie może zabraknąć dobrego jedzenia! Najlepiej sprawdzą się tak zwane finger food, czyli przekąski nie wymagające użycia sztućców. To jednak nie tylko tradycyjne koreczki czy deska serów. Klasyką imprezowych przekąsek jest dla mnie bruschetta, z którą poradzi sobie każdy kulinarny amator! Prosta, szybka i bardzo przyjemnie chrupiąca… A dodatki? Jakie tylko dusza zapragnie! 🙂

Ta włoska przekąska to nic innego jak posmarowana oliwą i czosnkiem grzanka. Jednak jej wariantów istnieje całe mnóstwo – ze świeżymi pomidorami, pesto, tapenadą czy jak w dzisiejszym przepisie z (moim ulubionym) hummusem z suszonych pomidorów.  Delikatny posmak awokado i limonki, warzywna pasta i słodka karmelizowana cebula – to przepis na kompozycję idealną!

Bruschetta z hummusem pomidorowym i karmelizowaną cebulą
Składniki na 4 porcje:

1 nieduża bagietka
Rama z olejem z awokado i nutą limonki
pestki dyni

hummus:
1 puszka ciecierzycy
1 słoik suszonych pomidorów
20 g oliwy
20 g tahiny
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, wędzona papryka

karmelizowana cebula:
1 czerwona cebula
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

wartość energetyczna 1 porcji (3 sztuki): ok. 487 kcal
B: 14 g T: 16 g W: 70 g

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przesypujemy do miseczki. Dodajemy odsączone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, tahinę, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę, dodając odrobinę wody. Bagietkę kroimy, a następnie smarujemy cienką warstwą Ramy i układamy na ruszcie z piekarnika (lub blaszce).

Cebulę kroimy w cienkie pióra. W niewielkim garnuszku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy na małym ogniu. Następnie dodajemy ocet, miód i przyprawy. Smażymy, aż do miękkości. Przygotowane wcześniej bagietki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 5 minut.

Podpieczone pieczywo smarujemy przygotowanym hummusem i układamy odrobinę karmelizowanej cebuli. Pestki dyni prażymy przez kilka minut na suchej patelni, posypujemy nimi bruschetty.

*Post powstał w ramach współpracy z marką Rama

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *