Opublikowano

Brukselka pieczona z mascarpone i bakaliami

Brukselka to jeden z tych kulinarnych tematów, które budzą dość skrajne emocje. Bo albo się ją kocha, albo omija szerokim łukiem. Wychodzę jednak z założenia, że do pewnych smaków trzeba po prostu dojrzeć, albo… znaleźć ten właściwy przepis!

Jak to się stało, że postanowiłam przyrządzić brukselkę w takiej wersji? Mniej więcej tak, że po ostatnim przygotowywaniu makaronu w sosie pomidorowym zostało mi sporo serka mascarpone, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Rozważałam kolejny makaron, ewentualnie zużycie go do jakichś kanapek – ale te wizje były dość niewyraźne i nie byłam do nich szczególnie przekonana. I wtedy mój wzrok spoczął na brukselce, która moim zdaniem najlepiej smakuje właśnie upieczona. Do tej pory stawiałam jednak raczej na klasykę – olej, przyprawy, ewentualnie musztarda i do piekarnika. Tym razem wyszło zdecydowanie bardziej delikatnie i sycąco. Co tu dużo mówić, po prostu sprawdźcie sami!

Brukselka pieczona z mascarpone i bakaliami
Składniki na 2 porcje:

400 g brukselki
150 g mascarpone
30 ml bulionu
3 ząbki czosnku
30 g płatków migdałowych
50 g suszonej żurawiny
sól, pieprz

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 448 kcal
B: 6 g T: 36 g W: 24 g

Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy do miski razem z płatkami migdałowymi i żurawiną. Czosnek kroimy w plasterki. W niewielkim garnku rozgrzewamy mascarpone, dodajemy czosnek, bulion i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Masę przelewamy do miski z brukselką i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut (po upływie połowy czasu można przykryć naczynie folią aluminiową, żeby bakalie za bardzo się nie przyrumieniły). Po wyciągnięciu z piekarnika doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Brukselka pieczona z mascarpone i bakaliami

Dodaj komentarz