Opublikowano

Brownie z batatów

Brownie to jedno z ciast, które bardzo łatwo „uzdrowić”. Z pomocą przychodzi nam czerwona fasola, buraki czy bataty, które z powodzeniem zastępują mąkę i świetnie imitują specyficzną strukturę tego deseru – gliniastą, lekko niedopieczoną. A jakby wszystkich zalet tego fit ciasta było mało, dodam jeszcze tylko, że przecież czekolada to przecież też warzywo… Lepszej rekomendacji Wam już chyba nie potrzeba… 😉

Nad kulinarną plastycznością batatów zachwycałam się już nie raz. Tym razem jednak sprawa ich uniwersalności wymknęła się nieco spod kontroli – upolowałam je w promocji nie mając żadnego konkretnego planu na to, co z nich przygotuję. I tu pojawił się problem. No bo może muffiny, może jednak faszerowane, a gdyby tak ciasto… Z jednej strony mam już tyle sprawdzonych patentów na bataty i z chęcią wykorzystałabym któryś z nich, a z drugiej – może jednak tym razem spróbować czegoś nowego? Po długich namysłach i niezliczonych westchnieniach wybór padł ostatecznie na brownie, którego w takim wydaniu nigdy jeszcze nie robiłam. I które chyba właśnie stało się moim ulubionym! 😉

Brownie z batatów
Składniki na 8 porcji:

700 g batatów (2 sztuki)
2 jajka
50 g mąki kokosowej
50 g gorzkiej czekolady
80 g kakao
łyżeczka cynamonu
erytrytol lub inny słodzik
do dekoracji: jagody goji i wiórki kokosowe

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 200 kcal
B: 7 g T: 6 g W: 26 g

Bataty obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie blendujemy z jajkami, mąką kokosową oraz roztopioną czekoladą. Dodajemy kakao, cynamon i słodzik, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Studzimy i dekorujemy jagodami goji i wiórkami kokosowymi.

Brownie z batatów

  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *