Opublikowano

Brownie jaglane z żurawiną

Do tej pory brownie pojawiało się u mnie wyłącznie w fasolowym wydaniu. Jaglaną wersję po raz pierwszy miałam okazję przygotowywać podczas ostatnich warsztatów kulinarnych organizowanych przez Slowly Veggie w Art Hotel Wrocław. Wyszła tak dobra i tak czekoladowa, że wiedziałam, że na pewno wkrótce upiekę ją ponownie. Długo nie musiałam czekać – wystarczył wolny wieczór i kiepski nastrój, który poprawić mógł tylko koc i zapach pieczonego ciasta…

Brownie jaglane z żurawiną
Składniki na 8 porcji:

200 g kaszy jaglanej
100 g gorzkiej czekolady
100 g kakao
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
100 g żurawiny
erytrytol/inny słodzik
opcjonalnie do podania: granat, tahini, czekolada

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 260 kcal
B: 9 g T: 9 g W: 32 g

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i podprażamy na małym ogniu. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą mniej więcej na wysokość 1 cm powyżej kaszy, odrobinę solimy. Gotujemy przez około 10 minut, następnie wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 10 minut. Studzimy. Kaszę blendujemy z jajkami, kakao, cynamonem i erytrytolem na gładką masę. Czekoladę siekamy, dodajemy do ciasta razem z żurawiną, dokładnie mieszkamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Brownie jaglane z żurawiną

4 myśli na temat “Brownie jaglane z żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *