Opublikowano

Botwinka z mlekiem kokosowym

3

Przyznam na wstępie, że prostota tego przepisu jest dość przytłaczająca. I pewnie dałabym sobie spokój z jego publikowaniem, gdyby nie to, że postanowiłam ostatnio zacieśnić więzi z moim aparatem i za modelkę posłużyła mi właśnie ONA. Na dodatek wyszła naprawdę dobra, gęsta, o przepięknym kolorze. Nie ukrywam, że botwinka ma również w moim życiu jakieś znaczenie sentymentalne (babcia, przedszkole i tego typu historie), tak więc oto jest. Z opóźnieniem równie przytłaczającym, ale sama naprawdę nie wiem jak to się dzieje z tym czasem, że nagle mamy już połowę czerwca.

Botwinka z mlekiem kokosowym
Składniki na 4 porcje:

pęczek botwiny
4-5 niedużych buraczków (500 g)
400 g ziemniaków
20 g oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego
700 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, papryka wędzona

Wartość energetyczna 1 porcji: ok. 282 kcal
B: 5 g T: 14 g W: 29 g

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Liście botwiny siekamy, buraki kroimy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy warzywa i chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, gotujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy z jajkiem na twardo.

2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *